fredag 13 juli 2012

Utflykt med "stad" och bad; Råå

Råå är ett lite mysigt fiskeläge i södra Helsingborg. Här finns en hamn med ganska många båtar - det är mysigt att gå ut på piren och titta på vattnet och båtarna, gulliga gamla hus, kullerstensgator, fik och restauranger, en hel del butiker och såklart flera möjligheter till bad.

Om man cyklar från Rydebäck längs den härliga cykelstigen längs vattnet passerar man en lekplats och på sommaren brukar det finnas strandkiosker på två ställen. Om man kommer från Rydebäck, dvs söderifrån kommer man till Örby ängar, och en bit ovanför stranden där finns Lasses fiskrökeri där man både kan äta och köpa med sig något gott hem. Ner till vänster ligger Ankaret där man kan äta lunch o fika. Här finns tre olika dagen med salladsbuffé till, och flera andra alternativ - tex fisksoppa för 98 kr, Friterad rödspätta med pommes för 79, gott och prisvärt. Nere i själva småbåtshamnen  har det legat en hamnkrog men den är nu nedriven. Lite längre in ligger Råå museum som har temat fiske och sjöfart, och strax intill ligger Råå värdshus, här brukar vi köpa glass där i glasskiosken de har under sommaren och vi har även ätit här kvällstid (de har självklart lunch oxå), det är ganska dyrt här i vanliga fall men de har haft en lite billigare bistromeny på sommaren.. Här finns massor av olika smaker av Engelholmsglass, förutom att glassen är väldigt god känns det bra att stötta ett lokalt företag. Om man fortsätter in mot själva "centrum" så finns en liten lekplats neråt ån till, om man fortsätter uppför den lilla backen kommer man till Råå bibliotek. Jag hade förmånen att jobba där ett tag och gillar detta bibliotek väldigt mycket. På biblioteket finns förutom böcker osv. även en liten "bibliotekskiosk" där barnen kan leka bibliotek - sött! Precis vid biblioteket ligger restaurangen Vi två på Råå som serverar schysst lunch.

Om man fortsätter norrut kommer man strax till Veras deli och café, där man kan äta, fika och köpa med sig goda grejer hem. Detta stället gillar vi! Det är väldigt litet, men mysigt och det finns en liten uteservering. Här serveras lite finare mackor med bra råvaror mm. Sist vi var här åt jag en otroligt god och fräsch sallad, stora åt surdegsmacka med salami, medan maken och sonen åt kavring med bl.a sill och ägg. (Jo, han gillar sill). Verkligen gott! Det finns ganska många små butiker på Råå, det mesta är inte av så stort intresse för oss men jag går alltid in på Fjärilen och grodan. Den här lilla butiken har ett förvånansvärt stort sortiment av barnkläder till vettiga priser. Så vitt jag vet är det den enda butiken i Helsingborg som har kläder från Name it ett märke jag gillar eftersom de har prisvärda och lättanvända kläder. I butiken finns även ett litet sortiment av leksaker bla från JaBaDaBaDo.

Råå erbjuder såklart fler alternativ om man inte vill äta på Veras (men det vill man, men ja variation förnöjer ju), förutom Graffiti House och en pizzeria finns fina Trivas på Råå (god mat lunch och kväll),  Råå Delicatess - och smörgåsbutik (goda pajer, pastasallader mm.), och den asiatiska restaurangen Nannys.Ganska mycket att välja mellan för ett så litet ställe.

Vill man bada gör man det endera vid stranden vid Örby ängar i södra delen (strax innan man kommer in på Råå), från bryggor vid Rååbadet (även kallbad och bastu eller längre norrut vid Råå vallar. Är det för kallt i havet finns det pooler vid campingen.

Prisnivå; Strosa runt, leka på lekplats, bibliotek, hamnbesök, bad etc är gratis. Maten på Veras känns prisvärd eftersom allt är gott och det är schyssta råvaror.

Barnvänligt; Japp!

Ta sig hit; Från Rydbäck kan man cykla, annars går det både stadsbuss (buss 1) och regionsbussar som stannar på Råå.

Göra här; Massor - räcker till flera besök och olika sorters besök.

Senast besökt; Juli 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar