söndag 14 juli 2013

Tykarpsgrottan

Tykarpsgrottan har vi varit nyfikna på sen förra sommaren, och nu har vi varit där. Eg är Tykarpsgrottan ingen grotta utan en kalkgruva men det är en ganska häftig upplevelse ändå! Det är guidade turer som gäller här - viss hade det varit spännande att smyga runt i alla gångarna själv men frågan är om man hade vågat det? En visning tar ca en halvtimme o det känns ganska lagom - det är ganska så kallt (8 c) och mörkt o bitvis trångt o lågt i tag och det är ganska skönt att komma ut igen (klaustrofobiker ska nog hålla sig borta). Förutom vanliga visningar ordnas här grottorientering, middagar, julmarknad, fladdermusvisningar för barn o man kan tom hyra grottan för dop o bröllop! Grottan är känd bla pga av att delar av Ronja Rövardotter spelades in här.

Förutom själva grottan finns en liten butik o ett café; här serveras lättare lunch olika slags mackor och paj till modesta priser. Pajen (60) ser faktiskt hemlagad ut och Ciabattan (45 kr) är stor o välfylld, barnen äter panini - dvs grillade varma mackor som oxå kostade runt 40 kr - prisvärt och faktiskt en positiv överraskning. Här finns även fika o glass.

Jag tycker kanske inte Tykarpsgrottan är värd den timme det tar att köra hit från oss men man kan ju kombinera med tex ett besök på Hovdala slott.

Prisnivå; Entrée - 100 kr för vuxne och 50 kr för barn (gratis upp till 6 år), caféet är prisvärt

Barnvänligt; Ja, men du kan inte ta med barnvagn ner i gruvan o riktigt små barn kan kanske tycka det är lite läskigt; tänk på att det är kallt o ta med tröjor till alla.

Ta sig hit; Bil

Senast besökt; Juli 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar