onsdag 11 juli 2012

Havsnära utflykt; Havsleden till Ålabodarna

Ålabodarna är ett mysigt litet fiskelägen mellan Rydebäck och Landskrona. Vi brukar gå havsleden  från Fortuna i Rydbäck till Ålabodarna, första gången vi gick här var stora 2½ år, och vägen dit gick bra att gå själv men på vägen hem fick hon rida på pappans axlar. Själva Havsleden är otroligt vacker att gå, och man kan få nya upplevelser vår, sommar och höst. Man har såklart fantastisk utsikt ut över havet, backarna och ven.Här funkar det inte med barnvagn eftersom det är trappor, en väldigt smal stig och bitvis rätt så brant. Man går ju uppe på branten och det är långt ner till stranden nedanför så har man vilda barn får man hålla ordentlig koll så de inte riskerar att trilla ned. Havsleden går ju sedan förbi Sundvik hela vägen till Borstahusen men man ju även gå delar av leden. Man ser fina blommor, fåglar och ofta hängflygare här. Stranden som ligger nedanför är naturstrand och även nudiststrand.

Väl framme i Ålabodarna (man kan även cykla över åkern från Rydebäck så slipper man Glumslövsbacken, annars får man åka bil) kan man titta på båtar i den lilla hamnen, man kan bada både från bryggor och strand, och man kan äta/fika. Det finns även en liten lekplats precis vid hamnen. Glass och enklare fika finns att köpa i Hamnkiosken som även brukar sälja goda baguetter för en billig peng. Är man mer hungrig kan man äta på Helgas hamnkrog, vi åt där förra sommaren och fokus på krogen är såklart på fisk av olika slag. Till barnen finns alltid köttbullar och potatis, annars varierar menyn dagligen. Priserna ligger på allt från 60-170 kronor. Vi har än så länge bara ätit på Helgas en gång (men Ålabodarna har vi varit i många gånger), men jag hoppas det blir åtminstone en lunch eller middag där i sommar. Det finns även ett litet fiskerökeri lite längre söderut i Ålabodarna, där kan man äta ex. varmrökt lax med potatissallad.

Prisnivå; Havsleden o hänga i Ålabodarna är gratis, baguetterna kostar ca. 45 kr, Helgas mat 60-170 kr.

Barnvänligt; Så klart! Fast havsleden är inte vagnvänligt, och vi känner just nu att vi INTE kan gå där med vår 2-åring, dels för att det blir för långt att gå för honom men mest för att han är ganska vild. Ta med håv och badkläder!

Ta sig hit; Gå havsleden från Rydebäck (Till Rydebäck går både buss och tåg, men då är det ju en bit ner till Forturna så det blir en ganska lång promenad) eller Borstahusen/Sundvik. Eller cykla över åkern från Rydebäck. Eller bil till Ålabodarna men då missar man ju havsleden.

Göra här; Njuta av utsikt och fin vandring på havsleden, titta på båtar i hamnen, bada, leka, äta, fika. Örenäs slott ligger i/strax ovanför Ålabodarna om man vill förlänga utflykten.

Senast besökt; Sommaren 2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar