söndag 14 juli 2013

Den blå planet

Så kom vi äntligen i väg till Den blå planet! Vi har velat åka hit länge men varit avskräckta för att vi hört att det varit så mycket folk. Så det var ren strategi att vi valde en vardag och en solig dag med fint väder. Vi valde nog en rätt bra dag för det var inga köer nånstans, men såklart ändå mycket folk när man väl kom in. Den blå planet är nu Nordens största akvarium och spelar väl lite i en egen liga, vi gillar akvarium och har besökt Tropikariet  där det finns en akvariedel, Öresundsakvariet som är väldigt litet o fokuserar på arter som lever i Öresund, och akvariet på Malmö muséer som är prisvärt. Den blå planet är ju inte bara störst av dessa ställen utan även dyrast; men såklart är det även det mest spektakulära akvariet; Här finns 450 olika arter, och arkitekturen är onekligen häftig. Akvariet är uppdelat i olika delar som Afrikas sjöar, Korallrevet, Amazonas och Grottan. Häftigast upplevelsen är kanske tunneln där man är omgiven av vatten och fiskar, tyvärr är här också trångt, varmt och luften dålig. Men vi tittar ändå länge på alla olika hajar och rockor som simmar omkring. Även utanför akvariet finns saker att upptäcka, dels finns här sälar, och det pågår även krabbfiske. Det ska nog påpekas att har man klaustrofobiska tendenser så är nog Den blå planet lite jobbigt och vi upplever upplägget som lite förvirrande - det är lätt att bli desorienterad, det är ju mörkt där inne och med alla olika människor som rör sig blir det lite rörigt. Man kan förstås äta och fika på Den blå planet, det finns en rymlig restaurang som även har sittplatser utomhus (jättehäftig utsikt här, direkt vid vattnet o alla flygplan som landar o lättar från Kastrup). Tyvärr är restaurangen ganska så dyr, vi fikar bara och köper kanske Danmarks dyraste korv från korvkiosken utanför (60 kr!). Nåväl, korven var god iaf, men jag kan tycka det är lite synd när ett ställe med dyr entrée o där man dessutom får betala för parkering ska mjölka besökarna ännu mer gm att ta överpriser på maten. Här finns även en butik med tex gosedjur o andra presentartiklar.

Prisnivå; Detta blir en dyr utflykt entréen kostar 160 kr för vuxen (144 om man köper i förväg p nätet) och 95 kr för barn (85 vid förköp), 20% rabatt på entréeprisena om man har brokort. Parkering tillkommer om man kör bil, och det är dyrt att äta på restaurangen.

Barnvänligt; Ja, men håll barnen i handen, kan nog va rätt läskigt att komma bort i mörkret bland alla människor. Restaurangen har barnmeny.

Ta sig hit; Öresundståg t Kastrup, där kan man byta t Metro o ta den t Kastrup station, eller gå (1,5 km), eller bil.

Göra här; Köpenhamn!

Senast besökt; Juli 2013 (bilden är utifrån tyvärr, svårt att ta bra bilder inne.)

1 kommentar:

  1. Det går en blå Blå planeten buss från Kastrup (och hovedbanegården), en dubbeldäckare. Som ingår i entré biljetten. Man kan köpa biljett på bussen. Apr - sep.
    https://denblaaplanet.dk/sv/besok-oss/shuttle-till-den-blaa-planet/

    SvaraRadera