söndag 30 september 2012

Utflyktstips - Boktips

Förutom alla bloggar och sidor som tipsar om olika utflyktsmål finns såklart en hel drös med böcker tips på utflyktsmål här i Skåne. Som bibliotekarie och utflyktstipsare vill jag givetvis tipsa om några av dem;

100 balla ställen i Skåne; Valle Westesson; Boken är skriven av en ståuppkomiker och har en komisk underton. Här finns väldigt blandade utflyktsmål, en del ganska oväntade o lite udda (som en kyrkogård i Malmö och en nedlagd Dinosariepark) till lite mer givna ställen som Ven. Tipsen är uppdelade i olika kategorier; Märkliga ställen, Vackra Ställen, Coola Ställen, Historiska Ställen och Kuriotiska ställen och det blir en rolig och som sagt ibland lite oväntad blandning. Vid varje utflyktsmål finns en kort info om hur man tar sig dit och förutom beskrivningen av stället finns en eller flera procentsatser på varje ställe. Just procentsatserna är rätt skojiga, till exempel "Chans att tänka ”fasen jag borde dra igång det här landet igen!” : 0,9% på Övergivna Vikingalandet i Skånes Fagerhult. Ganska rolig bok och roligt med de lite udda ställerna, men jag saknar tips på matställen/caféer i anslutning till utflyktsmålen.

Skånska Smultron - en bok om mysiga, annorlunda, roliga och vackra 
ställen i Skåne
och Fler Skånska smultron av Lina Bergström, Carina Hyllstam och Åsa Kristensson

Två fina mysig böcker med fina bilder och tips om många mysiga ställen, stränder, promenadstigar, schyssta caféer - kanske lite som Utflyktsakuten? Fast inget fokus på barn eller barnfamiljer. Här finns inget mål att vara heltäckande utan det är just smultronställena/gulkornen - noga utvalda och det gillar jag. Att det är fler utflyktsmål   
                           betyder ju inte alltid bättre...

Upptäck Skåne: en guide för hela året  av Emilia Söelund. Boken är skriven av en journalist som saknade en heltäckande guidebok om Skåne när hon flyttade hit, och därför skrev en själv. Hennes och de två fotografernas mål var även att skildra Skåne under alla årstider, täcka in även mer glömda mer okända delar och undvika schablonbilder med rapsfält och korsvirkeshus. Det är ganska kortfattade info om varje ställe även om vissa ställen får en lite längre artikel. Jag tycker även det är lite jobbigt att ta till sig tipsen som skrivs ut i löpande text. Hade hellre haft en sida/ruta/punkt för varje tips. Men en fin bok och många Utflyktstips.
Besöksguide Skåne: Vägvisare till Skånska härligheter av Håkan Sandbring. Även här en "heltäckande" bok med blandade utflyktsmål indelade i kategorier som äventyr, friluftsliv, kyrkor och dialektord. Kartor och GPS-kordinater och foton. Boken är tråkig på så vis att det står väldigt lite om varje ställe, det är mest en massa listor på olika typer av utflyktsmål. Fördelen är förstås att väldigt många ställen finns med så om man har slut på utflyktsidéer kan man bli inspirerad och sen söka mer information om stället man vill besöka.

Barnens skåneguide - De största äventyren för de minsta skåningarna Caroline Alesmark
120 tips på barnanpassade utflykter; roliga äventyr i olika kategorier "Höga höjder och underjorden", "Räls, fordon och motorer",  Den här boken är riktigt rolig och här finns tips på alla möjliga slags utflykter och aktiviteter både barn o vuxna kan roas av. Kul att ganska okända ställen är med. Boken tipsar även om en hel del ställen i Danmark.

Såklart finns det böcker som specialiserar sig på olika intressen, tex trädgårdar, slott, natur, mat mm, och de kan förstås ge många utflyktstips. Böckerna ovan är mer allmänna med alla möjliga sorters utflyktstips. Såklart finns även böcker som fokuserar på vissa delar av Skåne, böcker om olika städer osv. (det är faktiskt ganska roligt att exempelvis läsa Lonely planets tips om Malmö om inte annat för att se vad de tycker är sevärt/bra/prisvärt). En nackdel med böcker är ju att saker och ting förändras ganska snabbt ibland, ställen stänger eller byter ägare och ändrar karaktär, där har ju vi som håller oss till Internet en fördel av att ständigt kunna uppdatera och erbjuda aktuella information.

Och som ett extra tips; Den ULTIMATA presenten (iaf till en utflyksgalning som mig) vore ju att köpa en av dessa böcker och sen givetvis åka till något av utflyksmålen, Man kan tänkas sig att den som får presenten får välja ett visst antal utflyktsmål som ska hinnas med på en viss tid, eller att man slår upp boken på måfå/lottar fram en viss sida och sen åker till det ställe som beskrivs. jag skulle iaf uppskatta en sådan present ENORMT mycket.

Böckerna finns att låna på biblioteken eller köpa tex på Adlibris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar