fredag 19 oktober 2012

Men Rydebäck då?Ja, vi bor ju i Rydebäck och kanske är det lätt att bli hemmablind, eller lite glömma bort att man såklart kan göra utflykter här också. Rydebäck är kanske inget ställe man åker till om man inte bor här eller hälsar på nån som bor här. Det bästa med Rydebäck tycker vi är stranden, närheten till havet. Stranden är ju given på sommaren men det är jättemysigt där en solig höstdag också, eller på vintern när det är is i vattenbrynet, och kanske tom snö på stranden. Jag tycker vår strand är så härlig, och såpass lång att man kan hitta ett avskilt hörn även en varm sommardag. Jag gillar såklart även Fortunastranden som sen övergår till mer stenig naturstrand. Det är även här nere vid Fortuna som Havsleden börjar. Missa inte - verkligen fantastiskt fint. Är man nere och går längs havet kan man ju även gå den härliga gång/cykelvägen mot Råå. Ett bra ställe att äta på med fantastiskt läge vid havet är Rya golfkrog. Här serveras lunch i bufféform på vardagar -det brukar vara två rätter att välja mellan, förutom rejäl salladsbuffé med soppa, veckans pasta, och veckans GI-rätt. Man tar även av varmrätten själv så risken att man inte blir mätt är obefintlig. Under högsäsong (tom slutet på oktober) har de en à la carte meny med exempelvis hamburgare och spätta mm, men annars kör de två lunchrätter som buffé även på helgen, dock lite dyrare än på vardagarna. Gott är det och som sagt rejält med mat. Barn kan äta dagens som barnportion och på à la carten finns nuggets med pommes till de små. Ett annat alternativ under sommarsäsongen är Fortuna Strandkrog som verkligen har fantastisk havsutsikt från stora glasfönster och ligger precis vid Fortunastranden. Väldigt härligt läge och förra sommaren åt vi deras bistrolunch de kör på sommaren - det var typ burgare, cesarsallad, nån pastarätt, spagetti o köttfärsås till barnen. Sen har de även en à la carte som serveras på kvällarna. Vi blev lite besvikna detta året att menyn var exakt som förra året och det hela kändes tyvärr lite oinspirerat. À la carten känns inte heller så jätterolig, har ätit den en gång och det var en fantastisk kväll men maten - nja....kan bli bättre. Det tredje alternativet är Tegel, som ligger nere nära stranden vid Rydebäcks herrgård. Här serveras förutom goda luncher även à la carte vissa kvällar, grillbuffé på sommarhelgerna mm. Själv har jag bara testat lunchen och det har alltid varit gott men kanske inte ett ställe man tar med sig tvååringen till.

Förutom stranden, och matställena vid havet, finns här många lekplatser. Väldigt många faktiskt. Inte alltid lätt att hitta eftersom hela Rydebäck är ett virrvarr av cykel/gångstigar. Mest känd är kanske Blå lekan, och detta är en av få lekplatser där man faktiskt kan träffa på andra barn o föräldrar. Annars tycker vi det är en lite tråkig grej här i Rydebäck - många lekplatser är ofta sorgligt öde. Det är även fint att gå stigen längs bäcken, sommarsäsongen kan man titta på fina kor neråt stranden till. Om man vill handla schyssta grönsaker   kött mm kan man ta en liten tur till Nylanders gårdsbutik. Vägen hit genom åkrarna är mysig, på somrarna är här självplock på jordgubbar. I Rydebäcks "centrum" finns bibliotek (där jag jobbade en tid), hemköp, och Rydebäcks pizzeria som förutom pizza även har kebab och hamburgare. Inga större fel på stället men vi föredrar Primo Pizza upp mot stationen. Alldeles vid stationen ligger även Café Havstornet som kanske inte är världens mysigaste ställe men fikat är bra mycket billigare än inne i stan och kladdkakan är god. Och de har faktiskt latte! Fatta lyckan när de öppnade!  Här säljs även bröd och mackor/sallader, men det är inget jätteutbud, och lunch här känns inte så lockande. Men fika med barnen - absolut. Har man lite tid att slå ihjäl eller om man är växtintresserad kan man kolla in Plantagen.  Annars finns väl inte så jättemycket att göra här.

Prisnivå; Rya golfkrog tar 89 kr för dagens vilket känns väldigt prisvärt, dessutom försöker de använda säsongsbetonade och lokalproducerade produkter. Tegel 99 kr för lunch, Fortuna À la carten känns dyr för det man får, bistrolunchen ligger på 80-150 kr. Pizzeriorna är hyfsat prisvärda och Havstornet är väldigt billigt för att vara Helsingborg.

Barnvänligt; Ja!!! Eftersom man kan cykla/gå i princip hela Rydebäck utan att korsa trafikerade gator känns det väldigt barnvänligt, även alla lekplatser gör sitt till. Tegel är som sagt kanske inget för en vild tvååring men de andra ställena funkar utmärkt.

Ta sig hit; Tåg, buss 219 eller 220.

Göra här; Havsleden och Råå är väl de mest uppenbara..

Senast besökt; Vi bor här! (bilden är från i somras)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar