fredag 16 augusti 2013

Ven

Vi var på Ven i går, jag har varit där ganska många gånger men nu var det länge sen och igår var det ju fint utflyktsväder igen så jag tog ledigt från jobbet o vi åkte på utflykt. Ven är verkligen en pärla,så mysigt! Dels det här med att det är väldigt lite biltrafik, dels det här med att se havet vart man än är. Sen är naturen så fin, branterna (Backafall nämns ju i Gabriel Jönssons sång), ängarna, åkrarna, vidderna.

Det bästa sättet att ta sig runt på Ven är med cykel (man kan endera hyra cykel på Vens cykeluthyrning, eller ta med egen cykel). Annars går det bussar från Bäckviken (där båten lägger till) till Kyrkbacken. Ven är ju inte så stort- rätt så lagom för att ta sig runt under några timmar, förstås med stopp för mat och fika och bad och glass.

 På Hven producerars både getost - besök det lilla gårdsmejeriet som även har ett litet fik, durumpasta och durumbröd samt rapsolja. Och glass! Venglass har en kiosk i Bäckviken hamn. I hamnen finns även Café Bäckviken där det finns både mat och fika. Bl.a fisksoppa för 95. Lite ojämnt utbud, Tex är mycket av fikautbudet massproducerade färdiga grejer, medan de gör en trevlig smoothie på honung från Ven. Om man cyklar huvudvägen cyklar man förbi Pumpans Café, väldigt mysig trädgård men vi har aldrig ätit här, bla pga att det är rätt så sejält dyrt -135 spänn för en pizza. Vi tänkte faktiskt fika här men blev avskräckta då personalen bara irrade omkring o verkade sura o stressade. Vi åt i stället på Café Tycho Brahe, mysig uteservering och väldigt god getostpaj. Även mackor, pastasallad, och bra fikautbud. Pajen kostar 80 vilket känns prisvärt med bra ingridienser, god sallad till o framförallt så få man en rätt rejäl bit. Caféet ligger precis bred
vid Tycho Brahe museét. Här finns en trädgård, en "lekpark" där man kan testa gamla tiders spel och lekar, ett obeservatorium med visningar, en viktig del av utställningarna finns utomhus, och det finns även en planetstig - spännande för alla rymdintresserade!

När man närmar sig Kyrkbacken på andra sidan ön ska man inte missa att cykla upp till St Ibbs kyrka, kyrkan är fin och framförallt är utsikten härifrån väldigt fin. Nere i själva kyrkbacken (finns ett gäng matställen. Bla Fiskeboden som serverar lite enklare rätter som lax med potatissallad, ganska små portioner. De andra ställena är lite dyrare och dessutom stängda vid vårt besök. Sen kan man cykla längs vattnet en bit - man behöver inte cykla samma väg tillbaka om man inte vill, den här vägen är rolig - smal och den går precis invid branterna. Mysigt!

 Barnvänligt; Ja! Här finns mycket att upptäcka, cyklar finns i många varianter; både cykelsadel, cykelkärra och barncyklar i olika storlekar - det är så lite trafik och mycket småvägar att cykla på så det känns lugnt att cykla här även med en unge med lite för lite trafikvett.

Prisnivå; Det kostar 100 kr (eller 120 högsäsong) för vuxen med båten från Landskrona (150 kr från Råå=, 50 kr för barn 6-16 år (80 kr från RÅå). Hyra cykel 90 kr vuxen 50 kr barn. Sen tillkommer fika, mat, glass osv.

Ta sig hit; Båt från Landskrona (Ventrafiken), på sommaren går det även båtar från Råå (Rååbåtarna). Om man åker med Ventrafiken gäller Skånetrafikens kort -har man tex Skånekort för hela Skåne kostar det inget extra, och har man jojo-kort får man rabatt på priset.

Senast besökt; Augusti 2013

Och det går alldeles utmärkt att besöka Ven även när det inte är sommar - tänk bara på att många ställen bara har öppet på helger när det inte är högsäsong och att vissa ställen stänger helt efter sommaren. Titta gärna på Ventrafiken sidor om Ven, även på Visithven kan du hitta info om Ven.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar