fredag 18 januari 2013

Malmö museer - SlottsholmenVi gjorde ju en utflykt till Teknik- och sjöfartsmuséet under jullovet, och igår när jag var ledig med barnen blev det ännu en utflykt till Malmö museer, denna gång till Slottsholmen. Här är ju själva miljön spännande, med ett gammalt slott med vallgrav, slottsgård, stora salar mm och här är så stort så det är lätt att gå vilse. En trappa ner ligger akvariet, ett jättespännande ställe för barnen, här finns förstås en massa fiskar, men även maneter, ormar, hummer, grodor, terrarium med spindlar etc. Här finns även en Nattdjurshall med bl.a fladdermöss. Akvariet är inte särskilt stort men är helt klart värt ett besök. På  entréeplan finns en historisk utställning, bla finns det en massa uppstoppade djur som ungarna var väldigt fascinerade av. Här finns även en grotta där man kan simulera ett jordskalv- spännande! En ganska stor permanent arkeologisk utställning med föremål från stenåldern o framåt kan också intressera en del.

På slottet finns även en del mer tillfälliga utställningar; just nu tex Livet är en lek (leksaker med ett litet lekutrymme) och Mode utan midja (om 20-talets mode). Vi gick längs gångar, upp för trappor, genom rum och slutligen ner för en lång och mörk o lite läskig trapp och kom till utställningen Makt över människor - som är en permanent utställning  över Malmöhus historia; Här finns en del läskiga inslag och utanför utställningens början står en varning att den inte är för yngre barn, men vår tvååring brydde sig inte utan klampade glatt omkring medan den dotterns kompis (6 år) ville hålla handen. Längst upp i slottet ligger Malmö Konstmuseum som brukar ha olika temporära utställningar. Här finns helt enkelt väldigt väldigt mycket att titta på, inga som helst problem att lägga en heldag här om man nu orkar det....

Prisnivå; Som sagt extremt prisvärt eftersom det är gratis för barn, och för 40 kr kommer du som vuxen in på alla muséerna.

Barnvänligt; Verkligen! Akvariet är jätteroligt, och slottet en spännande miljö som kittlar fantasin.

Mat; Restaurang Wega ligger i själva slottet, här finns några olika rätter att välja mellan samt lite mackor och fika. Barnportion finns till barnen, gott om barnstolar, mikro, skötbord och gott om plats. Förutom dagens rätt fanns tex varmrökt lax med romsås, friterad spätta och spaggeti bolognaise. Mat som funkar för både vuxna och barn med andra ord. Salladsbuffé och dryck ingår i lunchen. Även i kommendanthuset finns ett café med ekologisk och fair trade profil men vi hade svårt att hitta nåt ätbart till dottern där; här finns mackor, paj, sallad, soppa och pannkaka.

Ta sig hit; Gångavstånd från Centralen, annars buss 3 eller 32.

Göra här; Massvis, och tröttnar man på slottet kan man ju gå till Teknik- och sjöfartens museum. I kommendanthuset mittemot slottet finns fotografins rum med olika fotoutställningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar