tisdag 31 juli 2012

Utflyktsakuten tipsar; Sommarlunch

Vi tycker det är ganska skönt att vara hemma en stor del av sommaren och göra små utflykter, en trevlig grej man kan göra under sommaren när man är ledig är att passa på att äta lunch på olika ställen. Även de lite finare restaurangerna har ofta förmånliga och prisvärda luncher. Och det känns faktiskt mycket lyxigare att äta på en riktig restaurang; man blir serverad, och ofta ingår bröd, sallad och kaffe och ibland även dryck. Själv jobbar jag i Kävlinge som är väldigt litet och och har ett ganska så begränsat lunchutbud, därför tycker jag det är extra trevligt att passa på att luncha på schyssta restauranger.

Igår var jag på stan i Helsingborg och åt lunch på Kgränd som blivit valt till bästa lunchställe i Helsingborg. Och jag förstår varför; jättetrevlig personal och god mat, dessutom finns små desserter om man vill lyxa till det lite extra. Till lunchen får man bröd, en liten sallad och vatten. I dag cyklade vi till Råå och åt lunch på Trivas, vi satt på deras mysiga innergård och njöt av god mat. Även här finns bröd, lite olika sallader man kan ta av och vatten samt även kaffe/te efter maten.  Fröken Elins har jag skrivit om tidigare, men tipsar gärna om detta superställe en extra gång. Sen måste jag även få nämna vårt eget Tegel här i Rydebäck som har god lunch. Mysigt läge också, nära havet och stor uteservering. Även här ingår bröd, sallad och kaffe.

Det kan ju vara en bra idé att kolla in restaurangernas menyer för nackdelen med lunchen är att man oftast bara har två rätter att välja mellan. Det är ju även smart att kolla in öppettiderna, tråkigt att komma innan restaurangen är öppen ju! Det kan även vara svårt att hitta bra alternativ till barnen på en del ställen, i måndags var jag på stan själv och behövde inte ta hänsyn till dem, idag åt barnen spätta på Trivas med stor förtjusning. De flesta restauranger erbjuder säkert barnportioner om man frågar men vill man vara säker ska man nog kolla i förväg...


Ängelholms hembygdspark


Ängelholms Hembygdspark är ett bra utflyktsmål som dessutom är gratis! Ett tips är att åka pyttetåget som går till parken från stan, det startar precis framför biblioteket och kostar 20 kr. I parken finns djur (åsnor, hästar, getter, gäss mm) att titta på, en stor, och rolig lekplats och gott om yta att sitta på. I parken finns även flera mindre museum att gå in på - samtliga kostar blygsamma 30 kronor. Vill man äta eller fika finns Värdshuset; som på vardagarna erbjuder dagens lunch och prisvärda alternativ till barnen. (ex korv, köttbullar m mos och pannkakor). I lunchen ingår en ganska rejäl salladsbuffé, kaffe te och kaka. Här finns även en glass och våffelstuga, och självklart är det Engelholmsglass de säljer!

Prisnivå; Gratis (eller liten kostnad 20 kr för tåget, 30 kr för entré på alla museerna), Lunchen på vädshuset kostar 79 kr (men dyrare på helgerna), och prisvärda alternativ finns för barnen (50  '                                                               kr lunch, 20 kr korv).

Barnvänligt; Väldigt!

Ta sig hit; Tåg till Ängelholm och sen pyttetåg från biblioteket, annars kan man gå från stationen.

Göra här; Kan tex kombineras med ett besök på Järnvägens museum, eller en promenad genom stan - Ängelholm är en mysig liten sommarstad!

Senast besökt; Sommaren 2012

söndag 29 juli 2012

Mera Landskrona

Jag har ju redan skrivit om Landskrona men här finns ju mycket mer att göra! Både Konshallen och Landskrona museum har fritt inträde och ofta intressanta utställningar. Utanför konsthallen finns en skulpturpark som är rolig att gå runt i och här finns även en liten hinderbana för barn. Även Citadellet är intressant att gå runt vid och här finns även en butik och Why not Café som drivs av Lasse Flinkman. Här kan man äta jättegoda lite lyxiga mackor och även fika. Alldeles intill Citadellet ligger Rothoffs museikoloni som ligger i Landskronas äldsta koloniområde. Här är mysigt att strosa runt och kika på alla fina hus och trädgårdar. Det finns även en stor och bra lekplats nära Citadellet och även en mindre lekplats precis intill vattentornet nere vid havet. Prisnivå; Mycket är gratis, sen kostar det lite om man vill fika, stora mackor på Why not Café, barn som inte äter så mycket kan säkert dela på en macka.

 Barnvänligt; Ja, allt är nära och lättillgängligt och mycket spännande att titta på.

 Ta sig hit; Buss eller tåg går jättebra.

 Göra här; Karslundsparken i Norra Landskrona, kanske?

 Senast besökt; Våren 2012 (Bilden är från Rothoffs Museikoloni)

lördag 28 juli 2012

Utflykt Söderåsen; Nackarpsdalen


Söderåsen är stort och där finns många vandringsleder, kanske är naturen allra finast i den delen som är nationalpark? Vi har gjort flera utflykter till Söderåsen och jag kan verkligen rekommendera Nackarpsdalen. Här kan man gå Nackarpsrundan som är 3,5 km lång, en ganska lagom lång sträcka, och går man här med ett mindre barn kan man behöva ta flera små pauser längs vägen - men det är ju bara mysigt. Vid Odensjön kan man bada så ta med badkläder! Vi hade lite matsäck med oss men efter vandringen var vi hungriga och åt därför på Fenix Conditori, ett mysigt litet ställe med goda mackor och bla. ost till försäljning. Gör man den här utflykten på våren möts man av den skira nya grönskan, medan det på hösten blir färgprakt. Fint är det i vilket fall som helst.!

Prisnivå; Naturupplevelsen gratis, Fenix Conditori prisvärt

Barnvänligt; Förutsatt att barnet är hyfsat van vid att gå så ja, det är kul att gå i skogen!

Ta sig hit; Bil

Göra här; Kolla in www.soderasen.com/för inspiration till fler upplevelser på Söderåsen

Senast besökt; September 2009 (Stora var 3½, att gå 3,5 km var inga som helst problem, det är ju en markerad slinga - kul att titta efter prickarna. Tveksam till hur slingan fungerar med barnvagn, ner till Odensjön är inga problem iaf.

Lundafavoriter

Vi var i Lund idag och därför tänkte jag skriva ett inlägg om favoritställen i Lund. Lund är en stad som har en stor plats i våra hjärtan, denna mysiga stad där vi bott, jobbat och pluggat och liksom alltid fått tillfälle att återvända till. I Lund finns ett jättestort utbud av restauranger och caféer och det känns som det har öppnat flera nya ställen varje gång man kommer dit. Så jag kan nog inte påstå att jag har jättekoll på allt som finns utan tipsar om mina favoriter som jag testat och gärna återvänder till.

Butiker; Lund är en bra stad att "gå på stan" i, lagomt stort och inte så utspritt som Malmö men samtidigt ett bra utbud och dessutom mysig miljö. Jag brukar alltid titta in på Barnsligt i Bytaregränd, som har barnkläder tex Name it, Småfolk, Me and I mm. Här finns även skor. Precis intill ligger Krabat som säljer leksaker med kvalitet. En annan affär med bra utbud på barnkläder är Harmoni barn, där de har märken som Villervalla och Molo. Jag saknar den här typen av barnkläder i Helsingborg men eftersom de här märkena ofta är lite dyra så försöker jag passa på att fynda när det är rea. Eftersom Indiska inte finns på stan i Helsingborg passar jag alltid på att gå in när jag är i Lund.

Mat; Som sagt, utbudet i Lund är jättestort och jag får lätt lite beslutsångest när det är dags att bestämma matställe. Klostergatans Vin och delikatess  bjuder på god lunch, när jag skrev magisteruppsats unnade jag och min uppsatspartner oss en lunch i veckan här, lyx! (Kanske inte stans barnvänligaste ställe dock, om barnen inte endera är små och i vagn, eller stora och kan uppföra sig).  Saluhallen håller på att få en ansiktslyftning och här finns tex. Alfredo's som bjuder på god pasta - prisvärt är det också. Jag gillar även V.E.S.P.A, där man äter god pizza och pasta. Viggos precis vid stationen har rejäla goda burgare med goda pommes och dressing till. Verkligen prisvärt! Italia il Ristorante har goda pizzor och god lunch.

Glass; Äter man förslagsvis på Glasskulturen på Stortorget

Fika; Finns väldigt många caféer, en del gamla som hängt med ett tag, andra nyare. Jag gillar tex. Il cafe d'Italia på Kyrkogatan som har supergoda mackor. Patisseriet på Klostergatan som ju blommat upp som någons slags delikatess-gata tillhör en av mina favoriter, här finns supergoda lite annorlunda mackor, sallader och paj och massvis med gott fika.


Prisnivå; Beror på vart man äter, fikar o handlar...

Barnvänligt; Ja, men vi saknar en lekplats i centrala Lund även om den i Stadsparken är stor och rolig.

Ta sig hit; Finns ingen anledning att inte åka kollektivt till Lund, tvärtom är det svårt att ta sig fram o hitta parkering.

Göra här; Kolla in Lundahäftet för rabatter på diverse sevärdheter. Eftersom Lund blir lite folktomt på sommaren har stan satsat på Lundasommar - en massa arrangemang och aktiviteter.

Senast besökt; Juli 2012

fredag 27 juli 2012

Farbror Elofs skafferi; Varning!

Åh jag skulle så gärna skriva ett inlägg som lovordar Farbror Elofs skafferi, men vi blev faktiskt riktigt besvikna. Farbror Elofs är ganska välkänt, omnämnt i White Guide flera år i rad och så. Och jag har länge velat åka dit men det koncept de har vanligtvis med tex seriös söndagsmiddag funkar inte jättebra med en aktiv liten men nu under sommaren har de sommarcafé med lunch och fika som är öppet dagtid och det passar oss mycket bättre. Så idag bar det så av till Billeberga, förväntningarna var ganska höga men infriades tyvärr inte. Av flera olika anledningar. Själva stället är otroligt fint, en jättemysig gammal gård med otroligt fin innergård där man kan sitta och äta om man inte hellre sitter inne. Farbror Elofs har prytt lokalen med saker som dessutom är till salu - en lite intressant tvist. På Elofs hemsida står att de serverar ex. lasagne, sallad, och gazpacho och jag får då uppfattningen att de alltid har dessa rätter och kanske några till att välja mellan. Vi får dock bara två lunchalternativ; Gurksoppa eller Ryggbiff med pastasallad och alla äter ryggbiffen. Köttet var verkligen jättegott men pastan var typ färsk pasta av det slag som man typ köper på Hemköp när man har brått. Dagens fika var banankaka och morotskaka samt hemgjord glass men vi provade inget av det.

Jag tycker om att ha överblick över vad som finns och priser och saknade en meny och när jag frågade personalen svarade hon på mina frågor väldigt knapphändigt. Exempel; När jag frågar om de har fika blir svaret bara ja, ingen info om vad det finns för fika. Det känns nästan som om hon inte vill prata med oss. Jag berömmer stället, säger att det är fint men får ett ganska stramt bemötande. Själv uppskattar jag personal som är informativ och hjälpsam och även om hon som betjänade oss inte var direkt otrevlig så var hon inte direkt trevlig heller. Så alltså;

-Det känns lite lite att bara ha två rätter att välja mellan.

-Vi får ingen info om vad rätterna kostar eller vad de har för utbud, när vi frågar om öppethållande och vad de har för fika svarar personalen knappt på våra frågor.

-Pastan hade tråkig konsistens och när man går till ett ställe som nämns i White Guide har man högre förväntningar än så, även priset på 114 kr /person borde kunna motivera till bättre råvaror. Även om lunchen kanske kan vara lite enklare är det samtidigt ett bra sätt att testa ett ställe och jag tänker lite att om man inte är nöjd kanske det inte är såå sannolikt att man kommer tillbaka och äter middag. Så ganska ostrategiskt om man vill ha många gäster.

-När jag betalat och fått kvittot upptäcker jag att de tagit 45 kronor för vattnet (!!!!). Det här med vatten är en av mina stötestenar, det ska finnas lättillgängligt, dvs gärna en stor kanna på bordet eller att det är lätt att ta mer själv och i Sverige förväntar man sig inte att behöva betala mer än en symbolisk summa. Men detta var tydligen något speciellt vatten. (?????). Inte för att vi märkte det på smaken och ärligt talet känns det bara som ett dåligt sätt att kunna ta betalt för något som inte borde kosta något. När jag talar om att jag tycker det är konstigt säger personalen att det blivit fel, det ska "bara" kosta 30 kronor. Inte för att det gör mig nöjdare, känslan av att de försöker lura en blir nästan starkare. Vi kommer aldrig åka hit igen. Och jag hoppas ni inte gör det heller!

Prisnivå; 114 kr känns mycket för en lunch, och även om köttet var gott så var som sagt pastan tråkig. Har ingen info om pris på fika. OBS!!! Vatten kostar 30 kr. Eller 45. OBS!!!

Barnvänligt; Jodå, ganska mycket att titta på inne i restaurangen och Stora åt glatt av sin halvportion.

Ta sig hit;  Det går tåg till Billeberga. Annars bil. Men jag hade hellre åkt nån annanstans.

Göra här; Billeberga Stenugnsbageri ligger precis brevid, de har fabriksförsäljning så här kan man passa på att köpa bröd.

onsdag 25 juli 2012

Utflyktsakuten testar; Sommarland Själland

Sommarland Själland  ligger bara en halvtimme från svärföräldrarna så nu när vi var hos dem och hälsade på passade vi på att testa det. En fördel med den här typen av ställen är ju att när inträdet väl var betalt så är (nästan) allt gratis. En nackdel är ju att alla som inte är så intresserade av att åka/leka/bada ändå får betala samma pris. Vi var där en måndag, dels var det fint väder och dels tänkte vi att det kunde vara bra att undvika helgen. Eftersom vi inte hade långt att köra såg vi till att vara där när Sommarland öppnade dvs klockan 10.00 - ett väldigt smart drag eftersom det vällde in alltmer folk under dagen och det blev allt varmare. Sommarland Själland är ett ganska klassiskt sommarland - här finns lite av allt; ett vattenland, trampoliner, go-carts, lite djur, lekplatser, klätterställningar, och en liten tivoli del med olika åk-attraktioner. Efter lite hoppande på jättehoppkudden fortsatte vi till "mini legelandet" där karusellerna finns, det mesta här är ganska snällt; veteranbilar, barnkarusell, tåg, berg-och dalbana för barn mm.

 I delen av parken som kallas Amazonas finns en djungelstig - en ganska så lång stig med många roliga moment - balansgång, gå och hoppa mellan stockar, en hängbro mm. Perfekt för stora tänkte jag men hon ville inte prova. Inte heller ville hon prova klätterfidusen - en stor klätterställning där man spänns fast med säkerhetssele. Däremot var hästarna i Silver City roliga, tyckte både stora och lilla. Faktiskt finns det en hel del på Sommarland även för en som snart fyller två. Bla var det en lekborg full med trappor och roliga rutchekanor som lockade fram många skratt. Vattenlandet var också bra på det viset att det fanns en barndel som funkar även för barn som inte kan simma med roliga vattenrutchkanor mm. När jag frågade stora vad som var roligast blev svaret; Hästarna, berg-och dalbanan, linbana, flygplanen, trampolinen, och vattenruthckanan - nästan allt hon provat - ett ganska så bra betyg! Lilla gillade veteranbilarna, hästarna och trampolinen bäst men fick titta avudsjukt på storasystern när hon åkte grejer han var för liten för.

Prisnivå; Sommarland är dyrt; nästan 200 kr för alla över 3 år, förmodligen kan man hitta diverse erbjudande som gör det lite billigare.

Mat; Det finns gott om bord och ytor att ha picknick på om man vill ta med egen mat, annars finns flera olika matställen. En del av dem öppnar inte förrän 12.00 så vill man äta innan dess är utbudet ganska begränsat. Ett tips är att testa "Smagen af sommer", där man kan äta tapas och närproducerad mat, ett trevligt alternativ till de mer snabbsmatsaktiga ställena.

Ta sig hit; Tåget stannar mitt i parken, men bil känns smidigast.

Glöm inte ta med badkläder!



torsdag 19 juli 2012

Utflykt; Lomma

Lomma är inte jättestort men här finns ändå ett bra utbud av restauranger och caféer. Nere i hamnen ligger Fiskeboden som har ett väldigt schysst koncept, har kan man både äta gott och köpa med sig mat hem. Såklart är all mat baserad på fisk så här finns tex rätter med lax och spätta och räkor. Till barnen finns tex. fish och chips och sill med mos. Vill man inte äta här så erbjuder Oliveras medelhavsinspirerad mat. Ett annat schysst ställe är Kajgatan 34 som satsar på ekologiskt och fairtrade. Sen kan man gå runt i hamnen och titta på båtar, och även bada såklart. Och köpa glass i någon av glasskioskerna. Lomma bibliotek är häftigt och förtjänar också ett besök!

Prisnivå; Fiskebodens mat är väldigt prisvärd, barnmaten kostar ca 50, och de vuxnas mellan 60-100 kr.

Barnvänligt; Ja! Mina barn glufsar glatt i sig fisk och pommes frites, barnstol finns och fiskboden känns som ett avslappnat ställe där alla får god mat, snabbt går det också.

Ta sig hit; Enklast med bil

Göra här; Bjärred ligger nära Lomma

Senast besökt; Juli 2012

onsdag 18 juli 2012

Utflykt; Barsebäcks hamn

Vi firade vår första bröllopsdag på Barsebäcks hamnkrog! Vi åkte ned till Barsebäcks hamn som förstås ligger precis vid havet i närheten av det lilla samhället Barsebäck. Här finns en mindre hamn med båtar, fina hus en badvänlig strand och så hamnkrogen då och även en glasskiosk. Det är mysigt att vara vid havet och att gå och titta på båtar, och mysigt att sitta på hamnkrogens uteservering. Maten varierar dag för dag men räkmackan serverar de alltid, och de har även alltid ett alternativ för barnen. Vi passade på att bada när vi var här, och så åt vi glass. Strax norr om hamnen ligger Barsebäcks strand  där man också kan äta och bada. Här finns en finare restaurang och även en strandpaviljong (gatukök med hamburgare och korv), men hamnen är mycket mysigare och maten godare....

Prisnivå; Rimlig, det är inte jättebilligt men vi blev nöjda med maten och miljön är jättemysig

Barnvänligt; Jadå!

Ta sig hit; Bil är nog lättast

Göra här; Strövområdet Järavallen ligger inte så långt härifrån. Barsebäcks hamn ligger även nära Bjärred och Lomma.

Senast besökt; Juni 2011

tisdag 17 juli 2012

Utflykt; Slottsträdgårdens café; Malmö

Slottsträdgårdens café är verkligen en underbar oas, detta tillhör verkligen ett av mina absoluta favorit-ställen under sommaren. Som man hör på namnet ligger caféet i Slottsträdgården bakom Malmöhus slott, Slottsparken och Kungsparken ligger precis intill så vill man ha en paus från staden så är det hit man ska gå. I Slottsträdgården finns fina blommor och köksträdgård, trädgården angränsar till kanalen så här kan man även titta på vattnet och enstaka trampbåtar. Underbar miljö verkligen och oerhört fridfullt. För några år sen tog Tareq Taylor över driften av caféet och det är vi nog många som är glada för. Här bjuds förutom på god mat också på omtanke om människor och natur, det är ekologiskt och närproducerat och man anstränger sig för att ta tillvara på alla råvaror. Sydsvenskan ger caféet en fin recension här och det är bara att hålla med. Till barnen finns barnmackor för en tjuga och pasta med köttfärssås för 38 kr, och de vuxna har ofta mycket att välja på både mat och mackor. Och såklart finns en massa god fika också. Caféet har en bra facebooksida och burkar lägga upp dagens lunch där.

Vi var här förra veckan och passade på att leka lite på lekplatsen precis bakom casinot och titta på ankor i slottsparken innan vi gick in mot stan.

Prisnivå; Inte Malmös billigaste lunch men definitivt Malmös mysigast lunchställe sommartid!

Barnvänligt; Ja, väldigt. Och föräldravänligt. Och alla ställen som tar 65 spänn för en pytteportion pasta borde skämmas!

Ta sig hit; Tåg till Malmö, sen går man

Göra här; Ligger centralt i Malmö och kan kombineras med shopping, lekplats, bad eller vad man nu är sugen på...

Senast besökt; Juli 2012 (Bilden är äldre)

Utflyktsakutens utflyktstips; Sommarkortet

Om man gillar att åka på utflykt och vill åka kollektivt ska man passa på att köpa ett sommarkort, Skånetrafiken har länge kört med detta lyckade koncept, kortet gäller mellan 15 juni och 15 augusti och man får åka hur mycket man vill inom hela Skåne. I år är priset på kortet 550 kronor men det tjänar man snabbt in särskilt om man pendlar till jobb också. Barn åker gratis tom 7 år så detta är absolut prisvärt och det är skönt att ha ett kort och inte hålla på och klydda med biljetter. Och har man väl köpt kortet kostar ju varje enskild resa inget extra - en skön känsla tycker jag.

måndag 16 juli 2012

Utflykt i stadsnära natur; Ramlösa Brunnspark

Ramlösa brunnspark är en stor lättillgänglig park i södra Helsingborg. Naturligtvis är parken/Ramlösa mest känt för att det är här källa till Ramlösa mineralvatten finns. Och jo, det uttalas med kort a, som när man säger ramla och samla. Parken är ganska stor och här finns både en mer "parkmässig" del, med fina gräsmattor, blommor, bostäder mm och en skogspark med promenadstråk där ravinen ligger. Skogsdelen bjuder på förvånansvärt fin natur och här är mysigt att promenera omkring. Det finns gott om plats att sätta sig ned och ha picknick men tyvärr finns inget café eller ens en kiosk som säljer glass eller kaffe. Det ligger inget matställe precis i närheten så vill man äta eller fika här får man ta med sig.


Prisnivå; Gratis

Barnvänligt; Ja, skönt att springa omkring i parken + det finns ankor. Det ska finnas en lekplats i parken men den har vi inte besökt.

Ta sig hit; tåg, stadsbuss och regionbuss till Ramlösa station.

Göra här; Ramlösa ligger ju nära Råå, och centrala Helsingborg.

Senast besökt; Juli 2012 (men bilden är från förra året)

söndag 15 juli 2012

Utflykt med djur och natur; Skånes djurpark

Skånes djurpark är nordens största djurpark och är ett både välkänt och kanske ganska uppenbart utflyktsmål. Vi har inte varit där innan och idag var det perfekt väder för en utflykt så vi bestämde oss för att åka dit. Djurparken har ju inriktat sig på nordiska djur; här finns älgar, björnar, lodjur, bisonoxar, sälar och en massa andra djur. Ett populärt inslag är barnens zoo där man kan gå in och klappa får och getter, där finns även kaniner och hästar. Det är väldigt fin natur i den här delen av Skåne så parken har bra förutsättningar - och det är mysigt att gå omkring här. Man får dock vara beredd på att inte se alla djur, eftersom de kanske inte är ute. Vi saknade bra information om djuren och tyckte ofta skyltarna som fanns kunde placerats ut på fler ställen.

Förutom djuren finns även små lekplatser här och där och även en stor naturlekplats med en rolig hinderbana. För en extra avgift finns ponnyridning och även vattenrutchbana. Det här är en sån där utflykt man kanske gör en gång om man nu inte bor nära Skånes djurpark, för dels är det en bit dit och dels blir det ju faktiskt ganska dyrt. 440 kronor för oss tre (lilla går in gratis), känns ganska mycket och sen tillkommer mat, glass mm. Jag hade väldigt låga förväntningar på maten men blev faktiskt positivt överraskad; dels fanns lite mer att välja på en vad jag trott och alla blev nöjda och tyckte maten var god. Till barnen finns korv, pannkakor, pasta med köttfärssås och hamburgare. Det är lite "gatukök" över serveringen men det fanns några oväntade alternativ som sallad och falafel. Vill man ta med mat finns både grillar man kan använda samt många ställen man kan sitta på.

Prisnivå; Dyrt - entré vuxen 180 kr, barn över tre 80 kr. (det finns möjlighet att köpa årskort till ett ganska förmånligt pris), maten är förvånansvärt prisvärd!

Barnvänligt; Ja, jag hade nog inte åkt hit om jag inte hade haft barn....

Ta sig hit; Man kan åka buss från Höör men annars är det bil som gäller..

Göra här; Titta på djur o leka, gulligast var kanske vildsvinsungarna, häftigast björnarna och roligast hinderbanan

Senast besökt; Juli 2012

lördag 14 juli 2012

Utflykt; Tema lantliga caféer.

I dag har vi för första gången varit på Wideröra Café, jag har länge tänkt att vi skulle åka dit för jag har tyckt att det verkade mysigt. Och det är det. Och väldigt fint. Och det är mysigt att köra ut på landet tycker jag, köra genom fin natur och titta på hästar längs vägen. Wideröra gård är en jättefin gammal gård med gamla anor, här finns två gamla längor; en med en konstutställning och en med försäljning av diverse produkter; roliga smycken, trädgårdskläder, fina väskor och lite alla möjliga handgjorda grejer. På Wideröra säljs även växter. Och så finns det fina hästar. Själva gården är fin och trädgården väldigt välskött och man få gärna gå runt och titta. Ja, och man kan fika också men urvalet är VÄLDIGT litet, jag hade förväntat mig ett "riktigt" café och blev lite besviken när jag såg urvalet; kanelbullar, chokladkakor och citronmarängkakor (väldigt små bitar), och kaffe, te (påste) och hemgjord flädersaft. De har gjort jättefint och har det väldigt mysigt så jag tycker det är synd att de inte satsar mer på fikat.

Ett annat lantligt café som ligger närmare Rydebäck är Café Lantlust, här finns en väldigt fin trädgård med bla orangeri och kinapark, en antik- och loppisbutik och ett konstgalleri. Man kan äta Tonfiskrullar här men annars ligger fokus på fika. Inget jättestort utbud här heller, men betydligt mer än på Wideröra. Här är mysigt att stanna och fika, och dessutom är det kul att det finns lite att titta på. Det finns både höns, hund och katter på gården

Ett tredje lantligt beläget fik är Flinkmans fik i Sireköpinge, detta är mer ett riktigt café, med stort utbud vad gäller fika och även mackor. Ett sympatiskt ställe att fika på och här finns även djur i hagarna intill. Granne med Flinkmans ligger Sireköpinge stengods som man kan passa på att titta in på.


Prisnivå; Inte särskilt dyrt.

Barnvänligt; Jadå, lantlig miljö och lite djur och så god fika är alltid mysigt.

Ta sig hit; Bil till alla ställena. Om man inte bor så när så man kan gå eller cykla.

Senast besökt; Wideröra, juli 2012, Café Lantlust, sommaren 2011, Flinkmans var det längre sen vi besökte - kanske snart dags igen?

Utflykt med blomsterprakt; Sofiero

Sofiero är en vacker park, rent av utnämnd till Europas vackraste park 2010!, Även om man inte är superintresserad av blommor och växter är det mysigt att gå runt här, särskilt nere i ravinen där såm stigar snirklar sig fram genom blomsterprakten. Mest känt är Sofiero kanske för sina Rododendronsom brukar blomma nån gång i maj, men såklart finns många andra fina blommor överallt. Det finns en del roliga konstinstallationer i parken som är roliga att titta på och som ofta även barn gillar. Nu är även Barnens Sofiero helt färdig och här kan barnen leka i lekstugor och det finns ett daglig program med bla sagoläsning. Här finns förstås själva slottet Sofiero som man kan gå in och titta i, en slottsbutik som säljer presenter och souvenirer och blomsteraffären Sofiero blomster. Här finns även Sofiero Slottsrestaurang som är en finare restaurang men på baksidan av slottet finns Glasveranda och Café, som vi tycker har ett bra utbud av mat och fika. Här kan man äta paj, mackor, sallad och till barnen brukar det finnas pasta och köttfärssås. Såg att Glasverandan har söndagsstängt när parken är stängd (oktober-mars) så det skulle kanske kunna vara en mysig höstutflykt? Gå runt i ett Sofiero i höstskrud och sen äta brunch låter som en rätt bar kombination om ni frågar mig. Men nu är det ju sommar och såklart öppet både i park, restaurang och glasskiosk.

Prisnivå; 80 kronor i entré för vuxna (om det inte är specialarrangemang), gratis för barn. Kulturkortet  ger fri  
entré. Caféet är kanske inte det billigaste men det känns inte dyrt eftersom maten är god och fräsch och det finns mycket att välja på.

Barnvänligt;  Absolut! det är kul att springa omkring nere i ravinen (men de smala stigarna kan vara lite trixiga med vagn), det finns även rolig konst att titta på, och god mat och glass!

Ta sig hit; Sofiero ligger i norra delen av Helsingborg, det går stadsbuss hit.

Göra här; Sofiero gård ligger alldeles intill.

Senast besökt; Maj 2011

fredag 13 juli 2012

Utflykt med "stad" och bad; Råå

Råå är ett lite mysigt fiskeläge i södra Helsingborg. Här finns en hamn med ganska många båtar - det är mysigt att gå ut på piren och titta på vattnet och båtarna, gulliga gamla hus, kullerstensgator, fik och restauranger, en hel del butiker och såklart flera möjligheter till bad.

Om man cyklar från Rydebäck längs den härliga cykelstigen längs vattnet passerar man en lekplats och på sommaren brukar det finnas strandkiosker på två ställen. Om man kommer från Rydebäck, dvs söderifrån kommer man till Örby ängar, och en bit ovanför stranden där finns Lasses fiskrökeri där man både kan äta och köpa med sig något gott hem. Ner till vänster ligger Ankaret där man kan äta lunch o fika. Här finns tre olika dagen med salladsbuffé till, och flera andra alternativ - tex fisksoppa för 98 kr, Friterad rödspätta med pommes för 79, gott och prisvärt. Nere i själva småbåtshamnen  har det legat en hamnkrog men den är nu nedriven. Lite längre in ligger Råå museum som har temat fiske och sjöfart, och strax intill ligger Råå värdshus, här brukar vi köpa glass där i glasskiosken de har under sommaren och vi har även ätit här kvällstid (de har självklart lunch oxå), det är ganska dyrt här i vanliga fall men de har haft en lite billigare bistromeny på sommaren.. Här finns massor av olika smaker av Engelholmsglass, förutom att glassen är väldigt god känns det bra att stötta ett lokalt företag. Om man fortsätter in mot själva "centrum" så finns en liten lekplats neråt ån till, om man fortsätter uppför den lilla backen kommer man till Råå bibliotek. Jag hade förmånen att jobba där ett tag och gillar detta bibliotek väldigt mycket. På biblioteket finns förutom böcker osv. även en liten "bibliotekskiosk" där barnen kan leka bibliotek - sött! Precis vid biblioteket ligger restaurangen Vi två på Råå som serverar schysst lunch.

Om man fortsätter norrut kommer man strax till Veras deli och café, där man kan äta, fika och köpa med sig goda grejer hem. Detta stället gillar vi! Det är väldigt litet, men mysigt och det finns en liten uteservering. Här serveras lite finare mackor med bra råvaror mm. Sist vi var här åt jag en otroligt god och fräsch sallad, stora åt surdegsmacka med salami, medan maken och sonen åt kavring med bl.a sill och ägg. (Jo, han gillar sill). Verkligen gott! Det finns ganska många små butiker på Råå, det mesta är inte av så stort intresse för oss men jag går alltid in på Fjärilen och grodan. Den här lilla butiken har ett förvånansvärt stort sortiment av barnkläder till vettiga priser. Så vitt jag vet är det den enda butiken i Helsingborg som har kläder från Name it ett märke jag gillar eftersom de har prisvärda och lättanvända kläder. I butiken finns även ett litet sortiment av leksaker bla från JaBaDaBaDo.

Råå erbjuder såklart fler alternativ om man inte vill äta på Veras (men det vill man, men ja variation förnöjer ju), förutom Graffiti House och en pizzeria finns fina Trivas på Råå (god mat lunch och kväll),  Råå Delicatess - och smörgåsbutik (goda pajer, pastasallader mm.), och den asiatiska restaurangen Nannys.Ganska mycket att välja mellan för ett så litet ställe.

Vill man bada gör man det endera vid stranden vid Örby ängar i södra delen (strax innan man kommer in på Råå), från bryggor vid Rååbadet (även kallbad och bastu eller längre norrut vid Råå vallar. Är det för kallt i havet finns det pooler vid campingen.

Prisnivå; Strosa runt, leka på lekplats, bibliotek, hamnbesök, bad etc är gratis. Maten på Veras känns prisvärd eftersom allt är gott och det är schyssta råvaror.

Barnvänligt; Japp!

Ta sig hit; Från Rydbäck kan man cykla, annars går det både stadsbuss (buss 1) och regionsbussar som stannar på Råå.

Göra här; Massor - räcker till flera besök och olika sorters besök.

Senast besökt; Juli 2012

torsdag 12 juli 2012

Utflykt i naturen; Glumslövs backar

Glumslövs backar/Hilleshögs dalar är en fantastisk naturupplevelse. För det första är utsikten från Landskronavägen ner över backarna och havet och ven fantastisk, så här bör man inte bara åka förbi utan stanna och beundra utsikten. Gärna när rapsen blommar. Glumslövs backar ligger precis efter samhället Glumslöv, från den lilla parkeringen längs Landskronavägen går en stig ner mot Sundvik och havet. Här kan man gå i maklig takt, titta på naturen och kossorna som betar i backarna. Nere i Sundvik kan man om man orkar fortsätta Havsleden  -  till Ålabodarna är det inte så långt. I Ålabodarna finns ju Helgas hamnkrog och en liten hamnkiosk med enklare fika om man är hungrig eller fikasugen. Annars kan man ta med sig matsäck och äta den nere vid havet i Sundvik.




Prisnivå; Gratis (om man inte äter i Ålabodarna),

Barnvänligt, Stigen ner till Sundvik och havet funkar med barnvagn, och för skuttiga barnben, Havsleden är inte lämplig att gå med vagn. Skönt att gå ute i naturen o kul att titta på kossor!

Ta sig hit; Buss 220 kör förbi parkeringen och man kan gå av vid hållplats Hildesborg, annars tar man bilen.

Göra här; Njuta av naturen, och som sagt men kan fortsätta gå havsleden, men det blir ju lite knöligt om man har bilen uppe på Landskronavägen...

Senast besökt; April 2011

Landskrona; stadsutflykt

Det är lustigt med Landskrona, stan har ju alla förutsättningar på sätt och vis; ligger precis vid havet med vacker natur runt omkring, många fina gamla hus, bra pendlingsmöjligheter både ner mot Lund/Malmö och upp mot Helsingborg. Men som bekant brottas stan med en hel del problematik. Men vi gillar ändå Landskrona, och brukar åka dit lite då och då. I dag började vi med slottsparken där vi tittade på ankor, sen gick vi in mot stan och jag reafyndade lite på Butik Mini. Jag brukar passa på att titta in här när jag är i Landskrona, det är en fin butik med kläder från bla Villervalla, Geggamoja och Esprit, och det finns även fina leksaker och spel mm.  Sen blev det en sväng på lekplatsen som ligger precis vid teatern/biblioteket - en ganska lagom liten lekplats att rasta barnen på. Vi brukar ofta hamna på Café 261, när vi är i Landskrona och det finns flera anledningar till det; De öppnar tidigt (mina barn klarar inte att vänta till 12.00 för att äta lunch, och så ska den lilla ju sova...), det ligger bra till, det finns en trevlig uteservering och de har goda mackor och sallader. Mackorna är ganska stora; man får de grillade mackorna i två delar så har man barn som inte äter så mycket kan två barn säkert dela på en macka. Efter lunchen blev det lite mer shopping eller ja i alla fall titt i affärer. Och så köpte vi lördagsgodis på Hemmakväll! När vi bodde i Malmö låg det en Hemmakväll precis över gatan så vi brukade köpa godis där och saknar den möjligheten lite nu - så därför; Hemmakvällsgodis, lite mer att välja på än på Hemköp om vi säger så..


Prisnivå; Lekplats och park är gratis, Café 261 är ganska prisvärt tycker vi med stora mackor för runt 50 kronor.

Ta sig hit; Går både buss och tåg.

Barnvänligt; Jadå, det blev ju både ankor och lekplats och Butik Mini har lite leksaker barnen kan leka med medan föräldrarna tittar/shoppar. Café 261 har barnstolar och grillade mackor går hem hos mina barn.

Göra här; Landskrona är ju en stad så såklart finns det många restauranger och caféer och mycket mer man kan göra om man vill; är man kultur/konstintresserad finns bla. Citadellet, Konsthallen och Muséet, Kolla på det här inlägget!

Senast besökt; juli 2012

onsdag 11 juli 2012

Utflykt i naturen med god mat; Wallåkra stenkärlsfabrik


















Wallåkra stenkärlsfabrik ligger vackert vid Råådalens naturreservat, så här kan man få den svårslagna kombinationen av vacker natur och god mat. Här finns "Borgen", och en trevlig promenadslinga man kan gå. Dessutom kan man kika in på Stenkärlsfabriken och kanske köpa med sig något fint hem. Under resten av året har krogen på Wallåkra stenkärlsfabrik bara söndagsöppet men nu på sommaren är det öppet varje dag - så passa på att åka dit nu i sommar! Förutom öppettiderna på dagen har de även grillkvällar fredagar och lördagar. Sommarmenyn hittar du här. Vi har varit här och gått i naturreservatet flera gånger och även ätit vid några olika tillfällen. När vi gifte oss 2010 fick vi ett presentkort (återigen en så perfekt present - att få äta gott på ett fint ställe) men det dröjde ett år innan vi löste in det. Vi åt jättegoda burgare och smaskig sallad - och det kändes väldigt lyxigt och trevligt. I butiken kan förutom stenkärlsgods köpa lite delikatesser och även glass. Vill verkligen rekommendera ett besök i denna oas!

Prisnivå; Naturupplevelsen är som vanligt gratis, maten kostar från 75 till 145 (Barnpasta 65).

Barnvänligt; Jadå! Jag gillar att kunna äta utomhus i trevliga miljöer med barnen, och det finns Pasta Bolognese till barnen (Men stora åt barnanpassad burgare förra året - gott!). Och det är trevligt att gå i Naturreservatet längs Rååån.

Ta sig hit; Det går tåg till Vallåkra, men det är nog smidigast med bil.

Göra här; Om man vill titta på mer stengods kan man kika på intressanta Raus Stenkärlsfabrik där även den japanske konstnären Yoshio Nakajima har sin ateljé. Tomatens hus ligger också nära om man vill svänga förbi och köpa tomater eller nåt annat gott.

Senast besökt; sommaren 2011 (krogen), vintern 2012 (naturreservatet - se bilden)

Havsnära utflykt; Havsleden till Ålabodarna

Ålabodarna är ett mysigt litet fiskelägen mellan Rydebäck och Landskrona. Vi brukar gå havsleden  från Fortuna i Rydbäck till Ålabodarna, första gången vi gick här var stora 2½ år, och vägen dit gick bra att gå själv men på vägen hem fick hon rida på pappans axlar. Själva Havsleden är otroligt vacker att gå, och man kan få nya upplevelser vår, sommar och höst. Man har såklart fantastisk utsikt ut över havet, backarna och ven.Här funkar det inte med barnvagn eftersom det är trappor, en väldigt smal stig och bitvis rätt så brant. Man går ju uppe på branten och det är långt ner till stranden nedanför så har man vilda barn får man hålla ordentlig koll så de inte riskerar att trilla ned. Havsleden går ju sedan förbi Sundvik hela vägen till Borstahusen men man ju även gå delar av leden. Man ser fina blommor, fåglar och ofta hängflygare här. Stranden som ligger nedanför är naturstrand och även nudiststrand.

Väl framme i Ålabodarna (man kan även cykla över åkern från Rydebäck så slipper man Glumslövsbacken, annars får man åka bil) kan man titta på båtar i den lilla hamnen, man kan bada både från bryggor och strand, och man kan äta/fika. Det finns även en liten lekplats precis vid hamnen. Glass och enklare fika finns att köpa i Hamnkiosken som även brukar sälja goda baguetter för en billig peng. Är man mer hungrig kan man äta på Helgas hamnkrog, vi åt där förra sommaren och fokus på krogen är såklart på fisk av olika slag. Till barnen finns alltid köttbullar och potatis, annars varierar menyn dagligen. Priserna ligger på allt från 60-170 kronor. Vi har än så länge bara ätit på Helgas en gång (men Ålabodarna har vi varit i många gånger), men jag hoppas det blir åtminstone en lunch eller middag där i sommar. Det finns även ett litet fiskerökeri lite längre söderut i Ålabodarna, där kan man äta ex. varmrökt lax med potatissallad.

Prisnivå; Havsleden o hänga i Ålabodarna är gratis, baguetterna kostar ca. 45 kr, Helgas mat 60-170 kr.

Barnvänligt; Så klart! Fast havsleden är inte vagnvänligt, och vi känner just nu att vi INTE kan gå där med vår 2-åring, dels för att det blir för långt att gå för honom men mest för att han är ganska vild. Ta med håv och badkläder!

Ta sig hit; Gå havsleden från Rydebäck (Till Rydebäck går både buss och tåg, men då är det ju en bit ner till Forturna så det blir en ganska lång promenad) eller Borstahusen/Sundvik. Eller cykla över åkern från Rydebäck. Eller bil till Ålabodarna men då missar man ju havsleden.

Göra här; Njuta av utsikt och fin vandring på havsleden, titta på båtar i hamnen, bada, leka, äta, fika. Örenäs slott ligger i/strax ovanför Ålabodarna om man vill förlänga utflykten.

Senast besökt; Sommaren 2011

Utflykt i Naturen; Jordbodalen

Jordbodalen, är en Ravin som ligger nära Folkets park i Helsingborg, i folkets park finns en liten lekplats, och Drop-in som är någon slags vatten-experiment för barn. Nere i själva Jordbodalen finns ännu en lekplats; en stor, rolig sådan med mycket grönytor runt omkring. Sen kan man gå längs gåsebäcken, dels kan man gå en slinga på 900 meter om man vill. Vi var här i våras och picknickade på köttbullar och mackor i vitsippshavet - mysigt. Det fanns ankor i bäcken också som lilla jagade glatt. När vi lekt och promenerat ett tag så var vi hungriga igen och gick genom Eskilsminne för lunch på Fröken Elins Skafferi. Fröken Elins är en riktig favorit, så skönt med en restaurang/ett café som inte tillhör en kedja, ett ställe som känns personligt, som har generösa portioner och MYCKET gott att välja mellan. Fröken Elins serverar lunch på vardagarna, och har café på lördagarna, nu på sommaren har de kvällsöppet på torsdagar och fredagar så passa på att gå dit! Fröken Elins har även en blogg och finns även på facebook. Sånt gillas! Vi har varit där på lördagar och ättit goda mackor och pajer men i sommar ska vi gå dit nån kväll. Efter lunch och fika hann vi även med lite andra lekplatser på vägen, en riktigt lyckad dag.

Prisnivå; Jorbodalen; Gratis, Fröken Elins känns väldigt prisvärt, man får väldigt generösa portioner, goda röror, brie, bröd osv.

Barnvänligt; Japp, Promenadslingan i Jordbodalen är barnvagnsvänlig, lekplatsen var rolig och ankorna gulliga. Fröken Elins personal känns väldigt hjälpsam vilket uppskattas.

Ta sig hit; Vi tog buss 219 från Rydebäck och gick av på Kvarnstensgatan sen. Från Helsingborg kan man åka stadsbuss.

Göra här; promenera, leka, mata ankor; på söndagar är det bakluppeloppis på söder (Bryggaregatan), vilket ligger nära hållplats Kvarnstensgatan.

Senast besökt; Maj 2012

Utflykt med djur; Tropikariet

Tropikariet i Helsingborg är ett bra utflyktsmål när det är lite sämre väder, det kan dock vara VÄLDIGT mycket folk och så kan man få vänta på att komma in. Vi har varit på Tropiariet två gånger, nu senast i våras, och det är ett schysst ställe där man kommer nära djuren. Våra barn har nästan gillat Hajrevet bäst, där kan man titta på små hajar och fina fiskar. Regnskogsnatt är en ganska ny avdelning med nattlevande djur, eftersom det är ganska mörkt kan vissa barn tycka det är lite läskigt, medan andra bara tycker det är spännande. Man går runt i de olika avdelningar och många djur hoppar runt fritt och man kommer nära djuren. Lemurerna är väldigt gulliga - de ser ut som gosedjur - väldigt fascinerande! Även alla små aporna är väldigt roliga att titta på. Det finns även en kunskapshörna, en butik (med väldigt många gosedjur med lite ovanligare djur), och ett café - där man sitter precis vid Surikaterna, så fikastunden blir garanterat poppis hos barnen. Caféet har lättare rätter som olika mackor och korv med bröd och såklart finns även kakor o glass.

Prisnivå; 100 kr för vuxna, 50 kr för barn mellan 3-12 åt, caféet är inte jättedyrt men det är ingen fantastiskt utbud, vi tycker nog ändå man kan fika här, eller äta en kort - just för att sitta vid surikaterna.

Barnvänligt; ja, men det kan vara lite trång och barnvagnen ska man nog inte ta med in i de olika områderna, Barnstol finns i caféet som även säljer barnmat.

Ta sig hit; Stadsbuss inom Helsingborg,

Göra här; Fredriksdal ligger alldeles intill om man vill titta på mer djur.

Senast besökt; Mars 2012

tisdag 10 juli 2012

Utflykt i stadsnära natur; Pålsjö skog





Pålsjö skog är ett stort naturområde i norra Helsingborg, här är mysigt att promenera omkring särskilt på våren när löven nyss slagit ut och allt är supergrönt och det är vitsippor på marken. Pålsjöpavilongen ligger bra till om man inte har med sig matsäck, här kan man äta våfflor, mackor, paj och sallad. Och fika och glass förstås! Precis vid pavilongen ligger en liten lekplats annars erbjuder "skogen" stockar att klättra på, stubbar att hoppa från och grenar att bygga kojor med. Man kan promenera upp mot Pålsjö kyrkogård eller ner mot Pålsjö Mölla - eller både ock. Jag tycker det är trevligt att promenera från Pålsjö ner mot havet och sen längs strandpromenaden in mot centrala Helsingborg.

Prisnivå; Naturen är som sagt gratis, Pålsjöpavilongens priser känns hyfsat prisvärda, mackorna kostar 69 och är rejäla och serveras med sallad, och salladerna är goda och fräscha.

Barnvänligt; Jadå! Det här är så himla lättillgänglig natur, det är bra tycker jag, då kan många ta del av den, Det är bra att leka ute i naturen och mina barn äter gärna varma mackor till lunch. Barnstol finns. Även här såg vi ankor, och det räcker för att lilla ska vara nöjd.

Ta sig hit; Stadsbuss inom Helsingborg, eller cykla eller gå

Att göra här; Promenera, titta på Möllan, Pålsjö slott och/eller Thalassa. Går man neråt havet till kan man även gå landborgspromenaden in mot centrala Helsingborg. Landborgspromenaden består av mycket trappor och fungerar inte så bra med barnvagn, passar däremot utmärkt för studsiga barnben.

Senast besökt; Maj 2012

Utflykt i Naturen; Råådalen






 


 
 
 
Råådalens naturreservat ligger kring Råån som ju mynnar ut på Råå. Här hittar du en broschyr och karta över området. Nu i våras körde vi till Gantofta (man kan förstås ta tåg och buss dit också) och gick en mysig promenad när våren var som allra grönast - så himla fint och mysigt. Vi har även gått från Råå till Raus kyrka (som för övrigt är väldigt fin och ligger supermysigt). Det är  skönt att vara ute i naturen, ta gärna med en liten matsäck! Vi kombinerade vår promenad med  
lunch på Tomatens hus denna gången.

Prisnivå; Det är förstås gratis att vara ute i naturen. Som tur är.

Barnvänligt; Fin promenadstig som funkar bra för både vagn och barnaben, några ankor i ån var ett plus.

Ta sig hit; Till Råå går det buss, både stadsbuss och regionsbuss, till Gantofta kan man åka tåg. Vill man göra som vi gjorde och göra en kombination funkar bil bäst.

Att göra här; Gå i naturen, Wallåkra stenkärlsfabrik och även Raus Stenkärlsfabrik ligger också i krokarna

Senast besökt; Maj 2012

Havsnära utflykt; Borstahusen

Borstahusen är ett mysigt litet fiskarläger norr om Landskrona, man kan gå ut på piren i hamnen och titta på båtar och man kan bada. Dessutom finns en liten lekplats precis vid havet. Vill man äta kan man göra det på Pumphuset -som ju även fungerar som konsthall, Borstahusens hamnkrog, eller den lilla fiskeboden precis vid hamnen. Precis innan man kommer ner till havet finns även Erikstorps kungsgård. Norr om hamnen ligger Borstahusens camping, där ligger ytterliggare en lekplats och en badplats, man kan även köpa glass här och här finns också Restaurang Seven. Vi har ätit på Pumphuset flera gånger och de har haft ett schysst sommarlunchkoncept tidigare år som de tyvärr verkar skippat nu.. Fullständig meny och priser finns på  restaurangens sida. Pumphuset har god mat och fin utsikt, och även om det inte står på menyn fixar de en barnvänlig hamburgare utan problem. Vi har även testat den lilla  fiskeboden, då åt vi varmrökt lax med potatissallad, helt ok, men iaf för oss är det svårt att hitta nåt barnen vill äta här. Nu har det öppnat ännu ett fiskställe, de har ett shysst koncept med tex Hvenburgare (friterad torsk i bröd), och annan lite enklare mat. Modesta priser runt 70 kr. En varm sommardag testade vi även hamnkrogen och åt goda musslor o friterad spätta. Priserna är rel. höga; barnmaten kostar 95 kr och övriga rätter ligger på 165-265 kr.

Om man vill kan man gå till Borstahusen från Landskrona på barnvagnsvänliga vägar, sen fortsätter Havsleden upp förbi Sundvik, Ålabodarna och ända till Fortuna strand i Rydebäck. Den delen ska man dock INTE gå med vagn, utan endera får barnen sitta i bärsele eller vara stora nog att gå.

Prisläge; Hamnen, havsleden, lekplats, bad mm är givetvis gratis, Pumphuset är relativt dyrt men värt pengarna, lunchen kostar runt 95 kronor vanligtvis, men under sommaren är lunchen lite dyrare ca 150 kronor.

Barnvänligt; Ja, barnen kan leka och bada och titta på båtar. Och äta goda burgare.

Ta sig dit; Det går stadsbussar från centrala Landskrona till Borstahusen. Bor man nån annanstans är det nog smidigare med bil. Eller är man hurtig och går havsleden från Rydebäck, Sundvik eller Ålabodarna.

Göra där; Det är nära till Landskrona och Karlslundsparken.

Senast besökt; Juli 2013

Utflykt med konst och natur; Wanås



















Önskade mig en utflykt till Wanås som morsdagspresent (utflykter är ju den perfekta presenten! i stället för ännu en onödig grej som ärligt talat nästan alltid är bortkastade pengar), jag hade aldrig varit där innan och det är ju en bit att åka härifrån. Själva parken (som är det bästa) är öppen hela året men byggnaderna och caféet har bara öppet vår/sommar. Parken är för dels en härlig naturupplevelse, det är ju ett stor område och många stigar, nästan svårt att vara säker på att man sett allt - för det finns ju massa konstverk som är utställda i naturen. Jag gillar verkligen den här typen av konstupplevelse, man är ute, det finns överraskningsmoment och ganska mycket humoristiska konstverk. Barnen gillar också att springa runt i skogen och uppskattade gungträdet med massvis av gungor i olika höjd. Installationen med en barnröst som ropar på mamma och pappa tyckte tvååringen var lite förvirrande. Wanås ligger ju lantlig och det finns kor och hästar i närheten - ett plus om man som vi har ett djurtokigt barn. På Wanås finns både en butik och ett café som sympatiskt nog satsar på ekologiskt och närodlar - pluspoäng på det. På menyn finns tex pasta och  köttbullar till barnen och paj, smörrebröd och lite rejälare rätter till de vuxna. Självklart kan man även fika och köpa glass.Caféets hela meny hittar du här.


Prisnivå; 100 kr för ett säsongskort för vuxna; när byggnaderna är stängda kostar det 50 kr. Maten på caféet är ganska dyr men priset motiveras av att det är god kvalitet och närproducerade råvaror.

Barnvänligt; Ja visst! Roligt att springa runt och titta på knasig konst, mysigt utecafé (barnstol finns), djur nära intill.

Ta sig dit; Man kan åka buss från Hässleholm men i och med att de bussarna bara går varannan timme på helgerna känns det inte som ett realistiskt alternativ om man bor lite längre bort ifrån. Wanås ger sympatiskt nog rabatt till alla som faktiskt åker buss.

Göra här; Titta på konst och njuta av naturen, äta och fika. Känns som det räcker ganska långt.

Senast besökt; Maj 2012

Utflykt med lek, natur och djur; Karlslundsparken

Karlslundsparken är en ganska stor park i norra Landskrona, här finns grönytor, mycket träd, promenadslingor, en stor lekplats med lite annorlunda lekattraktioner, och här finns djur; getter, kaniner, kor, gäss, grisar, ankor mm. Vi hittar ingen information om och när det är öppet så att man kan klappa djuren men man ser bra ändå så det gör inte så mycket. Vill man äta kan man endera ta med mat eller äta på Allt i gläntan som ligger i anslutning till parken. Vi var här en lördag och det fanns mycket att välja på; tre sorters paj, baguetter, varm macka, fläskpannkaka, smörrebröd mm. Själva Allt i gläntan har också en liten lekplats och barnstol finns.

Prisnivå; Själva parken är gratis, Allt i gläntans mat känns ganska prisvärd 79 kr för paj/sallad, smörrebröden var ganska små och kanske lite mindre prisvärda.

Barnvänligt; Väldigt!

Ta sig hit; Man kan åka stadsbuss från Landskrona, kommer man norrifrån (Helsingborg) kan man åka buss 220 och gå av vid hållplats Ringvägen.

Göra här; Allt i Gläntan har även en butik/plantshop, och det är nära till Borstahusen och Landskrona. Vill man bada ligger Karlslundsbadet alldeles intill.

Senast besökt; Juli 2012

Utflykt med djur och fina omgivningar; Fredriksdal

Fredriksdal är museum och park i ett, här finns gamla stadskvarter (med bl.a ett gammalt apotek, en lanthandel mm), Grafiska muséet,  mycket grönytor, kryddträdgård, rosenträdgård, mycket fina blommor och växter. Gott om plats att springa på och en naturlekplats för barnen. Dessutom finns här djur; hästar, kor, hönor, katt, Linderödsgrisar (jättestora!), en getabock, får, ankor mm. Här är mysigt att gå runt, just nu är det en fjärilsutställning och barnen kan rita fjärilar och spela jättememory med fjärilsmotiv, och det finns mycket att titta på. Caféet inne på Fredriksdal har ju jättebra förutsättningar, det är verkligen en supermysig miljö men tyvärr är utbudet ganska tråkigt, och maten känns inte prisvärd. Till barnen finns pirat-pasta (spagetti med köttfärsås) och det brukar ju gå hem hos de flesta, en mini-portion visar det sig som inte känns värd att betala 65 kronor för. Vi ber faktiskt om påfyllning när vår 6-åring slukat första portionen, vi får en portion efter lite knorr om att det ju är barn-pasta (eh, jo hon är ett barn och för 65 kronor vill jag att hon äter sig mätt) och även andra portionen slinker ner utan problem (kan ju tillägga att vi gick dit när caféet öppnade dvs kl. 11.00 och hon innan ätit macka). Vi vuxna äter ganska god paj även om 95 kronor känns väl mycket för en pajbit med sallad. Här finns även glass, kaffe och möjlighet att fika. Barnstolar och synnerligen barnvänlig miljö. Det är verkligen synd att caféet inte är bättre men man kan ju alltid ta med sig mat/fika - det finns gott om ställen att picknicka på. På Hedströms affär kan man köpa Ängelholmsglass och här finns även blomsterbutiken Flora Linnea. 

Prisnivå; Entré 80 kr för vuxna känns mycket även om barnen går in gratis. Kulturkortet gäller här. Caféet har dyra små mackor, paj  95 kr, barnpasta 65 kr (som sagt en pytteliten portion) och känns inte prisvärt alls.

Barnvänligt; Absolut! Många djur och stora ytor, mysig miljö, och mycket att titta på. Men man ska nog ta med matsäck.....

Ta sig hit; Stadsbuss 7, 1 och 22 går förbi Fredriksdal, bor man i Helsinborg kan man förstås gå eller cykla (jo, man kan faktiskt det!).


Att göra här; Om man tröttnat på Fredriksdal eller blir överraskad av dåligt väder ligger Tropikariet Tropikariet alldeles intill.

Senast besökt; Juli 2012

Utflykt med god mat; Tomatens hus















Vi gillar Tomatens hus i Kvistofta (nära Glumslöv och Vallåkra), deras gamla trädgård är jättemysig att sitta i med gott om plats, många sittplatser (och ett växthus att krypa in i om det är sämre väder), frukträd man kan klättra i, en pump som brukar fascinera barn mm.. De första åren vi bodde i Rydebäck hade vi ingen bil utan cyklade över åkrarna till Tomatens hus för en lunch eller fika, för här finns ju god mat (Tomatpaj har de alltid, och så en "dagens", sallad och några andra fasta alternativ - se menyn, och gott fika. Och så kan man köpa väldigt närodlade tomater som är jättegoda, färska kryddor, tomatplantor och diverse delikatesser.

Nu har Tomatens hus renoverat och ändrat lite på sitt koncept, de kör nu med bordsservering och har även en fast meny, men fortfarande en veckans husman som varierar, de har även ett fast barnalternativ - pasta med god tomatsås - innan kunde det ibland vara svårt att hitta nåt ätbart här åt barnen så det är bra att det finns ett pastaalternativ som alltid funkar.


Prisnivå; Tomatpaj 89 kr, Dagens ca 95 kr, Barnpasta 55 kr, kakor ca. 30 kr.

Barnvänligt; Ja, barnvänlig trädgård, barnstol och god pasta.

Ta sig dit; Om man inte bor i närheten och kan cykla är det bil som gäller

Göra där; Äta och fika. Och köpa tomater.  Sörens Granna blommor ligger alldeles i närheten om man vill köpa/titta på blommor.

Senast besökt; Maj 2014

Utflyktssugen? Här är bloggen för dig!

Jag gillar utflykter! Att återvända till gamla favoritställen är trevligt men ännu bättre är det ju att hitta nya! Eftersom det finns så otroligt många fina platser och schyssta ställen är det ibland svårt att veta vart man ska åka. Jag sitter ofta och söker inspiration och information om nya potentiella utflyktsmål och upplever då ofta att jag inte hittar det jag söker. Jag vill gärna kombinera utflykten med god mat, ja ett bra matställe kan vara ett utflyktsmål i sig, därför kommer jag skriva en hel del inlägg om caféer och restauranger jag/vi besökt. Allra helst vill jag kunna kombinera en upplevelse av något slag (en rolig affär, härlig natur, bad, konst, någon aktivitet) med ett bra matställe. Eftersom jag är mamma till två barn (2 och 6 år) vill jag att utflykten ska funka för dem också. Det är skönt om det finns barnstol, det ska finnas något de vill äta (har inte världens kräsnaste barn men det är ändå ganska mycket de inte äter), det ska kännas barnvänligt - uppskattar ställen som underlättar för föräldrar väldigt mycket!.Vi gör gärna sånt som alla i familjen kan få ut något av, men har svårt för inomhuslekland och undviker McDonalds om vi kan. Vi bor i Rydebäck söder om Helsingborg så många av ställena jag skriver om ligger i nordvästra Skåne men ibland blir det längre utflykter. Jag kommer försöka skriva ganska utförligt om varje ställe men självklart kan det finnas sånt jag missar och öppettider mm. kan ändras så kolla gärna en extra gång innan ni ger er iväg.  Kommentera gärna och tipsa ännu hellre om egna utflyktsfavoriter!